Z podanych składników zagnieć ciasto - jeśli składniki nie chcą się połączyć, to możesz dodać odrobinę zimnego mleka, lub zimnej wody.
300 g mąki pszennej, 150 g masła, 50 g cukru pudru, 2 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Podziel ciasto na dwie części - mniej więcej 2/3 i 1/3 i schłodź je w zamrażarce przez około godzinę.
Jabłka obierz ze skórki, i potnij na większą kostkę.
około 750 g jabłek
Dodaj do nich mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny - wymieszaj.
1 łyżka mąki ziemniaczanej, sok
Ugotuj budyń w 750 ml mleka i odstaw na bok - wierzch przykryj folią spożywczą, aby nie utworzyła się skorupka.
2 budynie waniliowe, 750 ml mleka
Wyjmij większy kawałek ciasta i albo go rozwałkuj na wielkość blaszki (20/30 cm), albo zetrzyj go na tarce o grubych oczkach - wyłóż ciastem przygotowaną formę.
Na ciasto wyłóż jabłka, a na jabłka budyń.
Na górę zetrzyj na tarce mniejszy kawałek ciasta.
Piecz całość w 180 stopniach (góra/dół) przez około 50 minut.