250 g masła, 200 g cukru trzcinowego, 1 łyżeczka wanilii
Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia.
450 g mąki pszennej, 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Do masy maślanej dodaj po łyżce masę kajmakową i zmiksuj do połączenia.
250 g masy kajmakowej
Dodaj do miski po jednym jajku i krótko zmiksuj.
4 jajka
Wsypuj mąkę na zmianę z kefirem - miksuj tylko do połączenia - nie miksuj za długo.
240 ml kefiru
Formę do babki wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką.
Przelej ciasto.
Piecz babkę kajmakową w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około 50 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostudź i wyjmij z formy.
Czekolady na polewę połam, dodaj do niej masło i kremówkę - rozpuść w kąpieli wodnej (składniki polewy włóż do miski, którą ustaw nad garnkiem z gotującą się wodą - tak aby miska nie dotykała powierzchni wody).
200 g czekolady karmelowej, 10 g masła, 50 g śmietanki kremówki
Dokładnie wymieszaj polewę i zostaw do lekkiego ostudzenia i zgęstnienia.