Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Notatki
Składniki odżywcze
Smaller
Normal
Larger
Granola kawowa przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pyszną domową granolę z orzechami i kawą.
5
z
2
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
15
minut
minut
Czas wykonania
30
minut
minut
Czas całkowity
45
minut
minut
Danie
Śniadanie
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
,
Kuchnia angielska
Porcje
15
Kalorie
120
kcal
Składniki
składniki na granolę kawową
200
g
płatków
( - użyłam po połowie owsiane i orkiszowe (2 szklanki) )
50
g
orzechów
((pół szklanki) posiekanych )
50
g
migdałów
((pół szklanki) posiekanych )
60
ml
syropu daktylowego
( lub klonowego, albo miodu (1/4 szklanki) )
1
łyżeczka
przyprawy do piernika
ok 150
ml
kawy
(mocnej )
100
g
rodzynek
((dwie garście ) )
Instrukcja
Jak zrobić granolę kawową
W misce wymieszaj płatki, orzechy i migdały.
200 g płatków,
50 g migdałów,
50 g orzechów
Kawę wlej do rondelka, dodaj syrop i przyprawę do piernika - krótko podgrzej - tylko tyle, aby syrop się rozpuścił.
60 ml syropu daktylowego,
ok 150 ml kawy,
1 łyżeczka przyprawy do piernika
Wlej kawę do płatków i wymieszaj.
Dużą blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
Wyłóż granolę i piecz w 150 stopniach (góra/dół) przez około 30 minut - co 10 minut przemieszaj płatki.
Wyjmij granolę i ostudź.
Dodaj rodzynki i wymieszaj.
100 g rodzynek
Przełóż granolę do szczelnego pojemnika.
Notatki
Rodzynki dodaję zawsze do granoli już po jej upieczeniu, gdyż często robią się gorzkie i twarde podczas pieczenia w piekarniku.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Składniki Odżywcze
Serving:
1
g
Kalorie:
120
kcal
Weglowodany:
18.2
g
Białko:
3
g
Tłuszcz:
4.7
g
Błonnik:
2
g
Słowa kluczowe
granola z kawą, musli z kawą
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!