masa cukrowa (w kolorze szarym, białym, żółtym i niebieskim - do zrobienia szczegółów samochodu)
Instrukcja
Jak zrobić biszkopt na dużą blachę
Białka lekko zmiksuj - tak aby się spieniły - dodaj cukier i miksuj, aż białka staną się białe, lśniące i gęste.
7 białek, 250 g cukru
Mąkę pszenną przesiej przez sito razem z mąką ziemniaczaną.
220 g mąki pszennej, 70 g mąki ziemniaczanej
Do białek dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj łopatką, wsyp w dwóch porcjach mąkę i bardzo delikatnie wymieszaj.
7 żółtek
Formę do pieczenia o wielkości około 26/30 cm wyłóż papierem do pieczenia, wlej do niej ciasto i piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 30-35 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu biszkopt ostudź - możesz go przygotować dzień wcześniej.
Jak zrobić maliny do tortu
Maliny włóż do rondelka, dodaj wodę i cukier i gotuj na małym ogniu, aż owoce lekko zmiękną.
300 g malin, 100 ml wody, 70 g cukru
Mąkę ziemniaczaną rozpuść w niewielkiej ilości wody i dodaj do malin - energicznie wymieszaj.
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Gotowe maliny ostudź.
Jak zrobić wegański krem kokosowy:
Schłodzoną śmietanę kokosową wyjmij do miski (nie dodawaj wody z dna), dodaj cukier z wanilią oraz cukier puder i zmiksuj.
Do masła roślinnego dodaj ekstrakt z wanilii i cukier puder - zmiksuj do połączenia składników.
150 g masła roślinnego, 400 g cukru pudru, 1 łyżka ekstraktu z wanilii
Tort bez laktozy - wykończenie:
Ostudzony biszkopt przekrój na dwa równe prostokąty.
Zetnij wybrzuszoną górę, a resztę ciasta przekrój na dwa blaty (obydwa prostokąty).
Umieść jeden spodni blat na podkładzie do tortów - możesz go nasączyć herbatą (albo jak ja wodą z odrobiną cukru i soku z cytryny).
Nałóż na blat trochę kremu, a na krem trochę malin, przyłóż drugim blatem i powtórz czynności - aż będziesz miał tort złożony z czterech blatów.
Z odkrojonego wybrzuszonego wierzchu odetnij kawałek biszkoptu tak aby utworzyć lekko zaokrągloną górę od kabiny w samochodzie - posmaruj go od spodu kremem kokosowym i przylej do wierzchu tortu.
Teraz masą maślaną obłóż cały tort - postaraj się to zrobić w miarę równą warstwą.
Schłodź tort około godzinę w lodówce - tak aby masa maślana stwardniała.
Czerwoną masę cukrową rozwałkuj cienko na taką wielkość aby dała radę pokryć cały tort.
700 g masy cukrowej
Ostrożnie przełóż ją na tort, odetnij nadmiar, a resztę delikatnie dopasuj do kształtu tortu.
Przyklej (np. na masę maślaną) - koła samochodu, dorób z kolorowych mas cukrowych szyby, koguty, światła itp.