W tym czasie wymieszaj mąkę z kakao, a kawę rozpuść w ciepłej wodzie i dodaj do wody mineralnej.
100 ml wody, 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 30 g gorzkiego kakao, 450-500 g mąki pszennej, 800 ml wody mineralnej
Do jajek dodawaj na zmianę mąkę, wodę i mleko.
300 ml mleka
Na koniec dodaj olej i krótko zmiksuj.
30 ml oleju
Gotowe ciasto odstaw na około pół godziny.
Po tym czasie rozgrzej patelnię do naleśników i posmaruj ją lekko olejem - ja użyłam pędzelek silikonowy.
Chochlą do zupy nabieraj porcję ciasta - na patelnię o średnicy około 26 cm nalewaj prawie całą chochlę.
Smaż naleśniki aż będą lekko rumiane z obydwu stron, po usmażeniu odkładaj je na talerz.
Przed przekładaniem naleśników kremem musisz je przestudzić.
Aby przygotować krem ubij mikserem zimną kremówkę, aż będzie gęsta.
500 ml śmietany kremówki
Dodaj do niej cukier puder i krótko zmiksuj.
6 łyżek cukru pudru
Dodaj po łyżce serek mascarpone i po każdej łyżce krótko zmiksuj całość.
500 g serka mascarpone
Nabieraj mniej więcej łyżkę kremu i przy pomocy noża rozsmaruj go na naleśniku - w ten sposób posmaruj wszystkie naleśniki układając je w wysoki torcik.
Jeśli zostanie ci trochę kremu to możesz z niego wycisnąć dekoracyjne rozetki.
Tort schłodź w lodówce, a przed podaniem posyp go gorzkim kakao.