Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną z sosem beszamelowym i pomidorowym
Kartofle obierz i krótko podgotuj w osolonej wodzie (nie krojone), przestudź, a następnie pokrój w dość cienkie plastry.
1 kg kartofli
W czasie kiedy będą gotować się kartofle przygotuj obydwa sosy.
Masło rozpuść w rondelku, dodaj mąkę i energicznie wymieszaj, wlej trochę mleka i rozmieszaj trzepaczką, tak aby mąka nie była w grudkach, wlej resztę mleka i zagotuj aż sos zgęstnieje.
2 łyżki mąki pszennej, 50 g masła, 500 ml mleka
Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
po 0,5 łyżeczki soli i czarnego pieprzu, tarta gałka muszkatołowa
Pomidory wyłóż na patelnię, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek - krótko podsmaż, tylko tyle, aby odparować wodę z pomidorów.
2 puszki krojonych pomidorów, 2 ząbki czosnku
Dopraw sos do smaku solą, pieprzem, bazylią i oregano.
sól
Dno żaroodpornej foremki posmaruj częścią sosu beszamelowego.
Ułóż na nim dwie warstwy plastrów kartofli - tak aby na siebie zachodziły.
Wierzch kartofli posmaruj odrobiną sosu beszamelowego, a na niego wyłóż połowę sosu pomidorowego.
Połóż drugą warstwę kartofli, sosu beszamelowego i sosu pomidorowego.
Na koniec połóż resztę kartofli i resztę sosu beszamelowego.
Piecz w 190 stopniach przez około 40 minut, po tym czasie posyp wierzch lazanii tartym serem i podpiecz całość przez kolejne 10 minut.