Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Smaller
Normal
Larger
Spaghetti z batata przepis
Wypieki Beaty
Przepis na zdrowe, niskokaloryczne spaghetti zrobione z batata podane ze szpinakiem i kremowym sosem.
5
z 1 oceny
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
30
minut
minut
Czas wykonania
10
minut
minut
Czas całkowity
40
minut
minut
Danie
Obiad
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
2
Składniki
składniki na warzywne spaghetti z batata
2
bataty
(duże (tak około 400 g))
1
cebula
(mała )
1
ząbek
czosnku
(duży)
2
garście
szpinaku
(świeżego (lub około 100 g mrożonego - w liściach))
0,5
słoiczka
sosu jasnego
(uniwersalny Łowicz)
parmezan
(do posypania)
sól i pieprz
1
łyżeczka
curry
1
szczypta
chilli
Instrukcja
Jak zrobić spaghetti z batata
Bataty obierz i specjalną tarką albo temperówką do warzyw pokrój na cienki "makaron".
2 bataty
Na dużej patelni rozgrzej trochę oleju, dodaj pokrojoną w piórka cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek - podsmaż krótko do zeszklenia się cebuli.
1 cebula,
1 ząbek czosnku
Dodaj do cebuli bataty i krótko podsmaż.
2 bataty
Dolej do warzyw około 100 ml wody, przemieszaj i przykryj patelnię pokrywką - podduś około 5 minut.
Dodaj curry oraz chilli.
1 łyżeczka curry,
1 szczypta chilli
Dodaj szpinak i przemieszaj (jeśli masz szpinak mrożony, to go wcześniej rozmroź).
2 garście szpinaku
Do warzyw dodaj około pół słoiczka sosu jasnego Łowicz i dokładnie wymieszaj - posól i popierz do smaku.
0,5 słoiczka sosu jasnego
Wyłóż danie na dwa talerze, a wierzch udekoruj wiórkami parmezanu.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowa kluczowe
warzywne spaghetti
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!