1dynia (- dowolna ilość :D do wypieków najlepsza jest dynia hokkaido albo piżmowa)
woda (jeśli gotujesz)
Instrukcja
Jak zrobić puree z dyni pieczonej
Dynię rozetnij i usuń gniazdo z pestkami.
1 dynia
Jeśli dynia jest nieduża, to połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia skórką do góry, jeśli dynia jest spora, to ostrym nożem potnij ją na mniejsze kawałki.
Piecz w 180 stopniach przez około 40 minut - sprawdź widelcem, czy jest miękka.
Gotową dynię ostudź, a następnie obierz ze skórki.
Miąższ zmiksuj blenderem albo porządnie rozgnieć widelcem.
Puree przechowuj w lodówce.
Jak zrobić puree z dyni gotowanej
Dynię obierz i pokrój w kotkę.
Przełóż do garnka, zalej wodą, tak aby ją zakryła i gotuj do miękkości.
Ugotowaną dynię oddcedź i ugnieć tłuczkiem do ziemniaków.