Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Notatki
Smaller
Normal
Larger
Papryczki jalapeno w zalewie przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pyszne papryczki w zalewie idealne na kanapki i jako dodatek do różnych dań i potraw.
4.24
z
102
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
30
minut
minut
Czas wykonania
20
minut
minut
Czas całkowity
50
minut
minut
Danie
Przetwory
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
4
słoiki
Składniki
składniki na papryczki w zalewie octowej
350-400
g
papryczek jalapeno
500
ml
wody
75
g
cukru
1,5
łyżeczki
soli
0,5
łyżki
gorczycy
4
kuleczki ziela angielskiego
3
listki liści laurowych
kilka ziaren pieprzu
0,5
cebuli
( pokrojonej w cienkie plasterki)
3
ząbki
czosnku
(pokrojone w plasterki)
100
ml
octu spirytusowego
Instrukcja
Jak zrobić ostre papryczki w zalewie
Papryczki umyj i pokrój w plastry, włóż do słoików.
350-400 g papryczek jalapeno
Wodę wstaw do gotowania, dodaj do niej cukier, sól, gorczycę, ziele angielskie, pieprz, liście laurowe, cebulę i czosnek - zamieszaj i zagotuj.
500 ml wody,
75 g cukru,
1,5 łyżeczki soli,
0,5 łyżki gorczycy,
4 kuleczki ziela angielskiego,
3 listki liści laurowych,
kilka ziaren pieprzu,
0,5 cebuli,
3 ząbki czosnku
Dodaj ocet i ponownie zagotuj.
100 ml octu spirytusowego
Słoiki z papryką zalej zalewą - tak aby całe papryki były nią przykryte.
Słoiki zakręć i dodatkowo zapasteryzuj.
Ja wstawiam słoiki do piekarnika nagrzanego do 120 stopni na około 20 minut.
Po tym czasie wyjmuję słoiki i stawiam nakrętką do dołu na grubym ręczniku, na koniec owijam je tym ręcznikiem i tak zostawiam do wystudzenia.
Film
Notatki
Czasami dodajemy 1-2 papryczki habanero, dla bardziej pikantnego smaku. Nie można ich dodać zbyt dużo, bo są one baaardzo pikantne.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowa kluczowe
jalapeno, ocet balsamiczny, papryczki
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!