Jak zrobić sernik na zimno z pierniczkami i jeżynami
Pierniczki na spód rozkrusz na drobne kawałki.
120 g pierniczków
Czekoladę połam na kawałki, dodaj do niej masło i rozpuść razem w mikrofalówce (około 1 minutę) albo w kąpieli wodnej - dokładnie wymieszaj i dodaj do pokruszonych ciasteczek - wymieszaj.
100 g czekolady, 50 g masła
Formę o średnicy około 22 cm wyłóż papierem do pieczenia, na dno foremki wyłóż pierniczki z czekoladą i dokładnie ugnieć.
Wstaw do lodówki do schłodzenia.
W tym czasie przygotuj masę sernikową.
Żelatynę zalej wodą - tak aby była lekko ponad poziom żelatyny i odstaw ją do napęcznienia.
6 łyżeczek żelatyny, ok 6 łyżek wody
W misce umieść zmielony twaróg, jogurt naturalny, cukier i przyprawę do piernika - zmiksuj do połączenia składników.
750 g twarogu na serniki, 150 g cukru, 250 g jogurtu naturalnego, 2 łyżeczki przyprawy do piernika
Napęczniałą żelatynę podgrzej w mikrofalówce przez około 20-30 sekund - tak aby stała się płynna.
Dodaj do niej łyżkę masy sernikowej i dokładnie wymieszaj.
Tak zahartowaną żelatynę dodaj do reszty masy serowej i energicznie wymieszaj.
Przełóż masę sernikową do foremki, a na wierzchu ułóż jeżyny - lekko wciśnij je w masę.
ok 200 g jeżyn
Schłodź sernik przez kilka godzin w lodówce.
Przed podaniem udekoruj sernik bitą śmietaną, pierniczkami Katarzynkami oraz tartą czekoladą.