Posiekane daktyle zalej wrzącą wodą, tak aby je całkowicie zakryła i odstaw je na około 15 minut (jeśli używasz świeże daktyle, to wystarczy około 5 minut).
180 g daktyli
Po tym czasie łyżką zbierz nadmiar wody, a resztę zmiksuj na mus - mogą zostać drobne kawałki daktyli.
W misce umieść wszystkie składniki ciasta, dodaj mus z daktyli i krótko zmiksuj całość.
185 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 100 g cukru, 125 g oleju, 1 łyżeczka wanilii, 2 jajka
Nałóż ciasto do foremki na oponki albo mini babeczki (ja robiłam to w dwóch turach).
Piecz w 160 stopniach przez około 12-14 minut - aż będą rumiane.
Wyjmij donaty na kratkę do ostudzenia i nałóż pozostałe ciasto.
Ostudzone donaty zanurzaj na sekundę w mleku (ich wierzchy), a następnie maczaj je w cukrze wymieszanym z przyprawami.
100 g cukru kryształu, 0,5 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, około 120 ml mleka