Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Smaller
Normal
Larger
Ptysie z kremem rabarbarowym przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i lekkie ptysie z kremem rabarbarowym i frużeliną z rabarbaru i malin.
5
z
2
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
1
hour
godz
Czas wykonania
25
minut
minut
1
hour
godz
30
minut
minut
Czas całkowity
2
hours
godz
55
minut
minut
Danie
Deser
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
12
Składniki
składniki na parzone ciasto na ptysie
250
ml
wody
80
g
masła
150
g
mąki pszennej
(- 1 szklanka)
1
szczypta
soli
4
jajka
(rozmiar L)
składniki na krem rabarbarowy
250
g
serka mascarpone
100
g
rabarbarowego curdu
((przepis na blogu))
cukier puder
(ewentualnie do smaku - nie dawałam)
różowy barwnik
(opcjonalnie trochę dla koloru - dodałam trochę barwnika w żelu)
składniki na frużelinę z rabarbaru i malin
200
g
rabarbaru
50
g
malin
około 50
g
cukru
( - lub do smaku)
1
płaska łyżeczka
mąki ziemniaczanej
trochę
wody
Instrukcja
Jak zrobić parzone ciasto na ptysie
W rondelku zagotuj wodę razem z masłem i solą.
250 ml wody,
80 g masła,
1 szczypta soli
Gdy masło się rozpuści dodaj przesianą przez sitko mąkę i mieszaj energicznie, aż cała mąka ładnie się połączy z płynem.
150 g mąki pszennej
Odstaw rondelek z ciastem do wystudzenia.
Do wystudzonego wbij pojedynczo jajka i po każdym dokładnie zmiksuj mikserem.
4 jajka
Przełóż ciasto do worka cukierniczego albo mocnego woreczka i wyciśnij ptysie - zachowaj między nimi lekkie odstępy.
Piecz w 200 stopniach (góra/dół) przez około 20-25 minut - aż będą lekko rumiane.
Po upieczeniu ostudź, a następnie odkrój z góry "czapeczki" :)
Jak zrobić krem rabarbarowy
Zmiksuj serek mascarpone razem z curdem z rabarbaru.
250 g serka mascarpone,
100 g rabarbarowego curdu
Jeśli czujesz taką potrzebę, to możesz dosłodzić krem cukrem pudrem, ale jak dla mnie krem był wystarczająco słodki.
cukier puder
Możesz też dodać kremowi kolory za pomocą barwnika spożywczego (oryginalnie był bardziej beżowy niż różowy ;)).
różowy barwnik
Jak zrobić frużelinę z rabarbaru i malin
Rabarbar pokrój w plasterki o grubości około 1 cm i włóż do rondelka razem z malinami.
200 g rabarbaru,
50 g malin
Dodaj trochę wody - tyle aby przykryła dno, ale nie zalała całych owoców.
trochę wody
Wsyp cukier i gotuj całość, aż rabarbar zmięknie.
około 50 g cukru
Mąkę ziemniaczaną rozpuść w odrobinie wody i dodaj do owoców - zamieszaj, a gdy masa lekko zgęstnieje zdejmij z ognia i ostudź.
1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
Ptysie z kremem rabarbarowym wykończenie
Kremem rabarbarowym wypełnij spody ptysiów, na niego nałóż trochę frużeliny, przykryj "czapeczką:.
Na koniec oprósz ptysie cukrem pudrem.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowa kluczowe
ciastka z rabarbarem, ptysie z kremem
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!