Masło zmiksuj z cukrem i wanilią na puszystą masę.
125 g masła, 200 g cukru pudru, 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi.
300 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 80 g wiórek kokosowych
Do masy maślanej dodaj jajko i krótko zmiksuj następnie wsyp porcjami mąkę z wiórkami, dodaj posiekaną czekoladę.
1 jajko, 100 g białej czekolady
Miksuj tylko do połączenia składników - na koniec możesz ciasto krótko zagnieść rękoma.
Nabieraj dłonią nieduże porcje ciasta - tocz z niego kulki, układaj kulki na blaszce i lekko je rozpłaszcz dłonią - zachowaj między ciastkami odstępy, bo się trochę rozleją w trakcie pieczenia.
Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 10-15 minut - nie muszą być mocno rumiane z wierzchu - jeśli będą miały lekko złocisty spód, to oznacza, że są już gotowe.
Zaraz po upieczeni ciasteczka są bardzo miękkie i delikatne, więc nie ściągaj ich od razu z blachy - gdy przestygną to stwardnieją.