Drożdże rozkrusz, dodaj cukier i ciepłe mleko - wymieszaj dokładnie i odstaw na około 20 minut - aż drożdże zaczną pracować.
25 g świeżych drożdży, 20 g cukru, 50 ml mleka
W misie miksera umieść mąkę, sól. jajko, żółtko oraz przestudzone masło, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
190 g mąki pszennej, 1 szczypta soli, 1 jajko, 1 żółtko, 75 g masła
Na koniec dodaj odsączone rodzynki oraz skórkę pomarańczową - krótko zagnieć razem z ciastem.
około 50 g rodzynek, około 30 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - na około godzinę.
Po tym czasie ciasto delikatnie ponownie zagnieć, przełóż do przygotowanej formy na babkę (z kominem), przykryj ściereczką i odstaw na około pół godziny do napuszenia.
Babkę piecz w 180 stopniach (tryb góra-dół) przez około 30-35 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeni ostudź, a następnie wyjmij z formy.
Jak zrobić lukier na babkę
Do cukru pudru dodawaj po łyżce rum lub sok z cytryny i dokładnie mieszaj.
100 g cukru pudru, rum
Gdy lukier będzie miał konsystencję gęstej śmietany posmaruj nim babkę, wierzch posyp skórką pomarańczową i ułóż czekoladowe jajeczka.