Białka zmiksuj aż będą puszyste, dodaj zwykły cukier (50 g) i miksuj aż białka będą białe i lśniąca, a cały cukier się rozpuści.
100 g białek, 50 g cukru
Zmielone migdały zmiksuj razem z cukrem pudrem, a następnie przesiej przez gęste sito.
120 g migdałów, 200 g cukru pudru
Dodaj w dwóch porcjach migdały do białek i mieszaj łopatką, aż ciasto będzie gładkie i aksamitne.
Odłóż 2 łyżki ciasta, a do reszty dodaj odrobinę niebieskiego barwnika, wymieszaj dokładnie.
niebieski barwnik spożywczy
Przełóż obydwie części ciasta do worków cukierniczych.
Na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia wyciskaj nieduże ciasteczka - tak około 2 cm średnicy, na co drugim dorób z ciasta uszy.
W uszach zrób białe środki, a na zwykłych okrągłych zrób białe okrągłe ogonki.
Blachy z makaronikami pozostaw do wyschnięcia - zależnie od wilgotności w mieszkaniu zajmie to 30-60 minut (ciasteczka przy dotyku nie mogą się kleić).
Wysuszone ciasteczka piecz w 150 stopniach (góra-dół) przez około 8-10 minut.
Po upieczeniu ostudź i dopiero wtedy ostrożnie zdejmij ciastka z blachy - gdyby się kleiły to delikatnie podważ je nożem.
Jak zrobić krem do makaroników
Dżem truskawkowy podgrzej krótko w rondelku - tylko tyle, aby stał się lekko płynny.
4 łyżki dżemu
Dżem od razu przetrzyj przez gęste sitko i dodaj do serka mascarpone - zmiksuj razem.
125 serka mascarpone
Możesz też dodać trochę różowego barwnika jeśli chcesz mieć mocniejszy kolor.
Krem schłodź w lodówce aż będzie gęsty.
Kremem przełóż makaroniki.
Na króliczkach namaluj czarnym barwnikiem w żelu oczy i udekoruj np. cukierkowymi kwiatkami :)