maliny( - użyłam mrożone (nie trzeba ich wcześniej rozmrażać)
Instrukcja
Jak zrobić ciastka z budyniem i malinami
Przygotuj budyń - zagotuj mniej więcej 2/3 mleka, a w reszcie rozprowadź proszek budyniowy z cukrem.
20 g budyniu waniliowego, 200 ml mleka, 1 łyżka cukru
Dodaj mieszaninę do mleka i mieszaj aż zgęstnieje.
Gotowy budyń przykryj kawałkiem folii spożywczej, tak aby dotykała powierzchni budyniu - zapobiegnie to tworzeniu się twardej powierzchni.
Ciasto francuskie rozwiń i pokrój na 6 kwadratów.
1 opakowanie ciasta francuskiego
Jedną połowę każdego kwadratu natnij w paski (ale nie do samego końca - pod przepisem jest zdjęcie jak to powinno wyglądać :)), na drugą część nałóż budyń, a na nim ułóż maliny.
maliny
Przykryj nadzienie ponacinaną częścią ciasta i dokładnie sklej - jeśli ciasto nie chce się kleić, to możesz brzegi posmarować odrobiną wody.
Bułeczki piecz ciastka w 220 stopniach (tryb góra/dół) przez około 15-20 minut - aż będą rumiane.
Po upieczeniu ostudź.
Przed podaniem możesz posypać dodatkowo odrobiną cukru pudru.