Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Smaller
Normal
Larger
Sernik cappuccino przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pyszny i lekki sernik kawowy z kawą i bitą śmietaną.
3.84
z
6
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
30
minut
minut
Czas wykonania
1
hour
godz
30
minut
minut
4
hours
godz
Czas całkowity
6
hours
godz
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia włoska
Porcje
12
Składniki
składniki na sernik cappuccino
750
g
twarogu
(tłustego na serniki (użyłam Piątnicy w wiaderku))
200
ml
śmietany kremówki
150
g
jogurtu naturalnego
3
jajka
(rozmiar L)
200
g
cukru
(1 szklanka - lub do smaku)
4
lekko czubate łyżeczki
kawy rozpuszczalnej
((w proszku))
3
łyżki
mąki ziemniaczanej
składniki na krem śmietankowy do sernika
250
ml
śmietany kremówki
(zimnej )
1-2
łyżki
cukru pudru
((lub do smaku))
trochę
kawy rozpuszczalnej
(do oprószenia)
wiórki startej czekolady
pokruszone ciasteczka
( do posypania)
Instrukcja
Jak zrobić sernik cappuccino
W misie miksera umieść wszystkie składniki sernika i krótko zmiksuj - do połączenia składników.
750 g twarogu,
200 ml śmietany kremówki,
150 g jogurtu naturalnego,
3 jajka,
200 g cukru,
4 lekko czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Przelej masę do formy o średnicy 22 cm.
Piecz sernik w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni (tryb góra/dół) przez około 1,5-2 godziny (przy ruszaniu formą środek sernika nie może się ruszać).
Po upieczeniu wyłącz piekarnik, drzwiczki lekko uchyl i pozostaw w środku ciasto aż ostygnie.
Ostudzony sernik schłodź w lodówce przez przynajmniej 4 godziny (ja zostawiłam go na całą noc).
Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj aż będzie gęsta, dodaj cukier puder i krótko zmiksuj.
250 ml śmietany kremówki,
1-2 łyżki cukru pudru
Śmietanę wyłóż na sernik.
Posyp wierzch odrobiną kawy rozpuszczalnej, wiórkami czekolady oraz możesz posypać lekko pokruszonymi ciasteczkami amaretti.
trochę kawy rozpuszczalnej,
wiórki startej czekolady,
pokruszone ciasteczka
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowa kluczowe
sernik kawowy
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!