Do sporego garnka wlej wodę, dodaj 1,5 łyżki przyprawy, sól, cukier i liście laurowe.
1 litr wody, 4 łyżki soli, 50 g zwykłego cukru, 2 liście laurowe
Mięso włóż do wody, przykryj i wstaw do lodówki na przynajmniej 8 godzin.
Po tym czasie mięso wyjmij z solanki i lekko osusz ręcznikiem papierowym.
Natrzyj z każdej strony pozostałą przyprawą - możesz mięso posypać dodatkowo ziołami.
Włóż mięso do naczynia żaroodpornego z przykrywką.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 100 stopni (tryb góra/dół) i piecz przez co najmniej 8 godzin (najlepiej piec przez noc - ja wstawiłam mięso do zimnego piekarnika i nastawiłam mu pieczenie z opóźnieniem, tak aby te 8 godzin skończyło się około 11 przed południem).
Po tych 8 godzinach podnieś temperaturę do 130 stopni i piecz mięso kolejną godzinę.
Po godzinie mięso odkryj i piecz kolejną godzinę.
W trakcie pieczenia z mięsa wypłynie wiele soku, więc nie trzeba go dodatkowo podlewać na początku i w trakcie żadną wodą, czy tłuszczem.
Upieczone mięso rozerwij widelcem na drobne kawałki - możesz je dodatkowo wymieszaj z wytworzonym w trakcie pieczenia sosem.