Dodaj w dwóch porcjach mąkę z cukrem i delikatnie wymieszaj łopatką.
Przełóż ciasto do formy z kominkiem i odpinanym rantem - formy niczym nie smaruj (moja forma ma średnicę 22 cm).
Nożem "pokrój" kilkakrotnie ciasto, tak aby pozbyć się ewentualnych pęcherzyków powietrza, a następnie wyrównaj powierzchnię.
Piecz w 180 stopniach (góra dół) przez około 40 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu od razu ustaw formę do góry dnem na szklance (tak aby otwór formy był na szklance), w ten sposób wystudź ciasto przez około 2 godziny (ten sposób studzenia ma zapobiec opadaniu ciasta).
Po wystudzeniu obkrój ostrym nożem ciasto wokół rantu i kominka - zdejmij rant i podetnij ciasto od spodu.
Wyjmij na talerz i udekoruj wg uznania -polecam bitą śmietanę oraz owoce.