Jak zrobić orzechowe ciasteczka przekładane dżemem
Orzechy laskowe podpraż w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (w trybie góra/dół) przez około 10 minut - przełóż orzechy na czystą ściereczkę i energicznie trąc materiałem o orzechy usuń z nich skórkę.
200 g orzechów laskowych
Przełóż orzechy do blendera i zmiksuj na mączkę.
Masło utrzyj z cukrem i wanilią na puszystą masę.
150 g cukru, 230 g masła, 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Do masy maślanej dodaj po jednym żółtku i krótko zmiksuj.
2 żółtka
Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia, solą, cynamonem i zmielonymi orzechami.
425 g mąki pszennej, 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki soli, 0,5 łyżeczki cynamonu
Do masy maślanej dodaj porcjami mąkę i miksuj do połączenia składników.
Jeśli mikser ma problemy ze zmieszaniem, to końcówkę krótko zagnieć rękoma.
Podziel masę na dwie części, każdą spłaszcz, zawiń w folię i schłodź w lodówce przez przynajmniej 30 minut.
Po schłodzeniu wyjmij jedną część ciasta, rozwałkuj na około 5 mm grubości - podsypuj odrobiną mąki, bo ciasto może się lekko rwać - w takim przypadku sklejaj je w trakcie.
Wycinaj duże koła i duże serca - tyle aby tworzyły pary.
W co drugim ciastku wytnij na środku mniejszy kształt.
Ciastka są bardzo delikatne i lubią się rwać, więc proponuję przenosić je na blachę do pieczenia na szerokim nożu lub łopatce.
Piecz orzechowe ciasteczka w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (w trybie góra/dół) przez około 10 minut.
Po upieczeniu ostudź.
Całe ciasteczka smaruj dżemem i przykrywaj ciasteczkiem z wyciętym środkiem.