Grzyby suszone zalej wodą i odstaw na kilka godzin (a najlepiej na całą noc) do namoczenia.
20 g grzybów suszonych
Rano dolej do grzybów 200 ml białego wina, dodaj szczyptę soli oraz pieprzu i gotuj je na małym ogniu przez około 1,5 godziny.
200 ml białego wytrawnego wina
Grzyby ostudź i wyjmij z wywaru (nie wylewaj go) i pokrój w drobną kostkę.
Kaszę gryczaną wsyp do rondelka, wlej do niej wywar z gotowania grzybów i w razie konieczności uzupełnij wodą - gotuj kaszę do miękkości - gotową kaszę odcedź.
100 g kaszy gryczanej
Śliwki suszone zalej gorącą wodą i odstaw na około 15 minut.
50 g śliwek suszonych
Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę, a następnie zeszklij na patelni.
1 cebula
Do kaszy dodaj pokrojone grzyby oraz podsmażoną cebulę.
Śliwki wyjmij z wody i drobno pokrój, dodaj do kaszy, wymieszaj.
Dopraw całość do smaku solą i pieprzem, a na koniec dodaj trochę posiekanej natki pietruszki.
trochę natki pietruszki
Jak zrobić drożdżowe ciasto na pierogi pieczone
Drożdże rozkrusz, zasyp cukrem i wymieszaj, dodaj letnie mleko - zamieszaj - tak aby drożdże się rozpuściły.
15 g drożdży, 150 ml mleka, 1 łyżeczka cukru
Miseczkę z rozczynem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W dużej misce umieść obydwie mąki, dodaj jajko, sól oraz oliwę.
200 g mąki pszennej, 50 g mąki żytniej razowej, 0,5 łyżeczki soli, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 jajko
Dodaj wyrośnięty rozczyn drożdżowy i zagnieć ciasto.
Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
Po tym czasie ciasto ponownie zagnieć, a następnie rozwałkuj na cienki placek.
Dużą szklanką wycinaj koła, na środek każdego nałóż łyżeczkę farszu i dokładnie sklej brzegi ciasta.
Pierogi układaj na blaszce wyłożonej papierem - zachowaj trochę odstępu między pierożkami.
Wszystkie pierogi posmaruj jajkiem wymieszanym z odrobiną zimnej wody.
odrobina wody, 1 jajko
Piekarnik nagrzej do temperatury 230-250 stopni (góra/dół).
Piecz pierogi przez około 15 minut - aż będą puszyste i rumiane.