Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Smaller
Normal
Larger
Czekoladowe markizy przepis
Wypieki Beaty
Przepis na domowe ciasteczka oreo z kremem z białej czekolady.
4.42
z
12
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
1
hour
godz
Czas wykonania
10
minut
minut
30
minut
minut
Czas całkowity
1
hour
godz
40
minut
minut
Danie
Deser
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
6
Składniki
składniki na kruche czekoladowe ciasteczka:
120
g
masła
(miękkiego )
1
łyżka
oleju
120
g
cukru
(trochę ponad pół szklanki)
1
łyżka
ekstraktu z wanilii
0,5
łyżeczki
soli
1
jajko
(rozmiar L)
30
g
mąki ziemniaczanej
około 200
g
mąki pszennej
(- 1 i 1/3 szklanki)
50
g
gorzkiego kakao
(- dla lepszego koloru możesz użyć czarne kakao)
składniki na masa czekoladową do przełożenia ciasteczek
100
g
białej czekolady
150
g
serka mascarpone
Instrukcja
Jak robić domowe ciastka oreo
Miękkie masło zmiksuj z cukrem, olejem, wanilią i solą.
120 g masła,
1 łyżka oleju,
120 g cukru,
1 łyżka ekstraktu z wanilii,
0,5 łyżeczki soli
Mąkę zmieszaj z mąką ziemniaczaną i gorzkim kakao.
30 g mąki ziemniaczanej,
około 200 g mąki pszennej,
50 g gorzkiego kakao
Do masy maślanej dodaj jajko i zmiksuj.
1 jajko
Wsyp mąkę z kakao i zmiksuj na małych obrotach lub zagnieć.
W razie potrzeby dosyp trochę więcej mąki.
Zrób z ciasta kulę i schłodź ją około pół godziny.
Blat posyp mąką, wyjmij ciasto i rozwałkuj je cienko podsypując w razie konieczności mąką.
Okrągłą foremką wytnij ciastka.
Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w 180 stopniach (termoobieg - lub w 190 stopniach - góra/dół) przez około 10 minut.
Po upieczeniu ostudź.
Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
100 g białej czekolady
Serek mascarpone lekko zmiksuj, dodaj przestudzoną czekoladę i zmiksuj razem.
150 g serka mascarpone
Krem nałóż na ciasteczko i przykryj drugim.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowa kluczowe
domowe oreo, markizy z kremem
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!