Masło rozpuść w rondelku, dodaj cukier i podgrzewaj, aż cukier się rozpuści i nabierze karmelowej barwy - masę mieszaj drewnianą łyżką.
50 g masła, 100 g cukru
Gdy masa nabierze koloru mlecznej czekolady (masło może się wytrącać, ale się tym nie przejmuj) wlej ostrożnie wodę - masa zacznie gwałtownie bulgotać, ale się uspokoi.
100 ml gorącej wody
Mieszaj całość, aż masa będzie płynna, wtedy zdejmij z ognia i ostudź.
Do masy dodaj mleko w proszku i zmiksuj mikserem - odstaw na noc do zgęstnienia (nie wstawiaj do lodówki).
1 i 3/4 - 2 szklanki mleka w proszku
Orzechy laskowe podpiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut - aż lekko zbrązowieją, a skórka zacznie na nich pękać.
około 100 g orzechów laskowych
Wyjmij blachę z orzechami i odstaw na około 10 minut.
Przełóż orzechy na ściereczkę kuchenną - zwiń ją i energicznie pocieraj przez ściereczkę orzechy - w ten sposób pozbędziesz się z nich skórki.
Mniej więcej połowę orzechów zblenduj albo zmiksuj na proszek.
Łyżką nabieraj trochę masy włóż w środek jeden orzeszek, a następnie w rękach utocz małą kulkę - na koniec obtocz ją w mielonych orzechach.
Powtórz czynności do wykorzystania całej masy.
Jeśli zostaną ci orzechy, to powtykaj je dodatkowo na środku kulek.
Gotowe pralinki możesz przechowywać w lodówce - wtedy jeszcze trochę stężeją.