Naczynie z drożdżami przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
W misie miksera umieść mąkę, jajko oraz rozpuszczone i przestudzone masło.
250 g mąki pszennej, 1 jajko, 50 g masła
Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę (ja często wstawiam je do piekarnika nastawionego na 30 stopni).
Jak zrobić masę makową do odrywanego makowca
Rodzynki zalej rumem (lub ciepłą wodą) i odstaw na około pół godziny.
50 g rodzynek, 50 ml rumu
Mielony mak wsyp do miski, dodaj miód, jajka, rodzynki razem z rumem, skórkę pomarańczową i posiekane orzechy - w razie potrzeby możesz masę dodatkowo dosłodzić.
100 g maku, 3 łyżki miodu, 2 jajka, 50 g skórki pomarańczowej, 50 g posiekanych orzechów
Wyrośnięte ciasto wyłóż na posypany mąką blat i lekko zagnieć.
Rozwałkuj na prostokąt o grubości około 0,5-1 cm.
Wierzch ciasta posmaruj masą makową nie zostawiaj pustych boków.
Pokrój ciasto w kwadraty.
Średnią keksówkę - o wielkości około 25 cm wyłóż papierem do pieczenia i ustaw ją na krótszym boku (tak aby stała pionowo).
Układaj kwadraty ciasta z makiem - pierwszy kawałek połóż tak, aby do papieru dotykała część bez maku.
Po ułożeniu wszystkich kawałków ciasta postaw keksówkę i delikatnie potrząśnij, aby ciasto się ułożyło.
Przykryj foremkę ręcznikiem i odstaw na około pół godziny do napuszenia.
Piekarnik nagrzej do 170 stopni (termoobieg).
Piecz ciasto przez około 25-30 minut - aż będzie ładnie rumiane.
Po upieczeniu ostudź.
Cukier puder zmieszaj z mlekiem - dodając je po łyżce.
około 150 g cukru pudru, 2-3 łyżki mleka
Polej lukrem ciasto, a na koniec posyp skórką pomarańczową.