200gciemnego cukru trzcinowego((użyłam dark muscovado) - 1 szklanka)
750gkandyzowanych i suszonych owoców(mieszanych (użyłam rodzynki, żurawiny, kandyzowaną skórkę pomarańczową i cytrynową, daktyle i figi, można też dać suszone morele, czy śliwki))
Pokrojone masło, cukier, owoce kandyzowane (te większe trzeba pokroić na mniejsze kawałki), sok i skórkę z pomarańczy oraz 100 ml brandy podgrzej w rondelku, aż masło się rozpuści i wszystko dobrze wymiesza, a następnie ostudź.
175 g masła, 200 g ciemnego cukru trzcinowego, 750 g kandyzowanych i suszonych owoców, skórka i sok z 1 pomarańczy, 100 ml brandy
Orzechy podpraż na suchej patelni i lekko posiekaj.
85 g orzechów
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, mielonymi migdałami i przyprawami, dodaj do owoców z masłem i wymieszaj łyżką.
200 g mąki pszennej, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka przyprawy do piernika, 1 łyżeczka cynamonu, 85 g migdałów
Jajka roztrzep lekko widelcem, dodaj do masy i wymieszaj.
3 jajka
Przełóż ciasto do foremki o wielkości 20-22 cm średnicy.
Piecz w 150 stopniach (tryb góra/dół) przez 45 minut, po tym czasie zmniejsz temperaturę do 140 stopni i piecz keks przez kolejną godzinę - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto ostudź, a następnie nakłuj w kilku miejscach.
Polej wierzch ciasta 4 łyżkami brandy.
Ciasto możesz przechować przez 3 miesiące zawinięte w papier do pieczenia i folię spożywczą.