około 50-100 gorzechów(posiekanych drobno (do posypania wierzchu))
Instrukcja
Jak zrobić ciasto marlenka z kajmakowym kremem budyniowym
Przygotowanie ciasta zacznij od przygotowania budyniu - w garnku podgrzej dwie szklanki mleka, w pozostałym mleku rozmieszaj budynie.
750 ml mleka, 2 budynie śmietankowe
Wlej zawartość do gotującego się mleka i mieszaj, aż budyń zgęstnieje (budyniu nie słodzimy), gotowy budyń przykryj z wierzchu folią spożywczą i odstaw do wystudzenia - studź w temperaturze pokojowej.
W rondelku umieść masło, miód i cukier - podgrzej aż masło się rozpuści.
125 g masła, 4 łyżki miodu, 70 g cukru pudru
Sodę zmieszaj z octem i dodaj do rondelka - masa się może spienić - zamieszaj, zdejmij z ognia i lekko ostudź.
1 łyżka octu, 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
Do masy maślanej dodaj jajka oraz przesianą przez sito mąkę - mąkę dodawaj stopniowo - ciasto ma być zwarte, ale elastyczne i miękkie.
2 jajka, około 350-450 g mąki pszennej
Podziel ciasto na 6 równych części (przykryj je folią spożywczą, aby nie obsychały).
Rozwałkuj ciasto na cieniutki placek o wielkości foremki - ciasto trzeba rozwałkować cienko jak na pierogi (ale nie przeźroczyście ;)).
Przełóż ciasto do foremki z dnem wyłożonym papierem do pieczenia.
Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 7 minut - w tym czasie rozwałkuj następny kawałek ciasta.
Po upieczeniu ostrożnie wyjmij z foremki razem z papierem do pieczenia i odłóż do przestudzenia.
Po upieczeniu wszystkich blatów przygotuj krem.
Miękkie masło zmiksuj aż będzie białe i puszyste, dodaj po łyżce masę kajmakową, a następnie po łyżce ostudzony budyń.
250 g masła, 400 g masy kajmakowej
Na dno foremki w której piekło się ciasto połóż jeden blat ciasta, posmaruj go cienką warstwą kremu, przykryj następnym blatem i posmaruj kremem.
Tak postępuj z każdym kawałkiem ciasta.
Ostatni blat możesz posmarować z wierzchu pozostałą masą kajmakową (ja miałam puszkę 510 g z Gostynia), a na nią wyłóż resztę kremu karmelowego.
Ciasto z wierzchu posyp zmiksowanymi orzechami.
około 50-100 g orzechów
Ciasto schłodź przez noc.
Przed podaniem wyjmij ciasto wcześniej z lodówki, aby krem maślany lekko zmiękł.