Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Smaller
Normal
Larger
Dyniowe ciasto z kruszonką przepis
Wypieki Beaty
Przepis na proste i szybkie ciasto dyniowe z kruszonką i lukrem.
4.34
z
3
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
20
minut
minut
Czas wykonania
30
minut
minut
Czas całkowity
50
minut
minut
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
24
Wyposażenie
Forma do pieczenia o wielkości około 24/24 cm.
Składniki
składniki na ciasto z dynią
250
g
mąki pszennej
(- 1 i 2/3 szklanki)
1
łyżeczka
sody
0,5
łyżeczki
proszku do pieczenia
0,5
łyżeczki
pół łyżeczki soli
2
łyżeczki
cynamonu
0,5
łyżeczki
mielonej gałki muszkatołowej
1
szczypta
mielonych goździków
100
g
cukru trzcinowego
(- pół szklanki)
240
g
puree z dyni
120
ml
oleju
80
g
syropu klonowego
1/4
szklanki
maślanki
(- 60 ml)
składniki na kruszonkę cynamonową
60
g
mąki pszennej
60
g
masła
(rozpuszczonego)
100
g
cukru
(- użyłam trzcinowy)
2
łyżeczki
cynamonu
ok 50
g
orzechów
(posiekanych (użyłam włoskie) - opcjonalnie)
składniki na lukier do ciasta dyniowego
120
g
cukru pudru
2-3
łyżki
mleka
Instrukcja
Jak zrobić ciasto dyniowe z kruszonką krok po kroku
Zmieszaj razem wszystkie suche składniki ciasta poza cukrem.
250 g mąki pszennej,
1 łyżeczka sody,
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
0,5 łyżeczki pół łyżeczki soli,
2 łyżeczki cynamonu,
0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
1 szczypta mielonych goździków
W drugiej misce zmieszaj mokre składniki - puree z dyni, olej, syrop klonowy, maślankę i cukier.
100 g cukru trzcinowego,
240 g puree z dyni,
120 ml oleju,
80 g syropu klonowego,
1/4 szklanki maślanki
Dodaj suche składniki do mokrych i krótko zmieszaj - możesz to zrobić łyżką.
Przelej ciasto do foremki o wielkości 24/24 cm.
Zagnieć kruszonkę z podanych składników i wysyp ją na ciasto.
60 g mąki pszennej,
60 g masła,
100 g cukru,
2 łyżeczki cynamonu
Posyp dodatkowo wierzch posiekanymi orzechami.
ok 50 g orzechów
Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 30 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu przestudź.
Do cukru pudru dodaj po łyżce mleko, gdy lukier będzie płynny, ale jeszcze gęsty polej nim wystudzone ciasto.
120 g cukru pudru,
2-3 łyżki mleka
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowa kluczowe
ciasto z dyni, ciasto z dynią
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!