Jak zrobić czekoladowy spód z ciasteczek do sernika bananowego
Ciasteczka zmiksuj, albo włóż do mocnego worka i rozbij wałkiem.
200 g ciasteczek
Dodaj masło oraz kakao, wymieszaj - jeśli masa jest za mało lepka możesz dodać trochę masła, ale nie przesadzaj z jego ilością, ciasteczka mają być bardziej sypkie.
około 60 g masła, 1 łyżka gorzkiego kakao
Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Do foremki wsyp ciastka i przy pomocy łyżeczki ugniataj masę wokół brzegów tortownicy do wysokości około 3 cm.
Resztę ciasteczek ugnieć na dnie foremki.
Jak zrobić sernik bananowy
Do dużej miski włóż twaróg, dodaj cukier, jajka, budyń i jogurt naturalny.
1 kg sera na serniki, 1 budyń bananowy, 4 jajka, 150 g cukru, 150 g jogurtu naturalnego
Banana pokrój w plasterki i rozgnieć widelcem - dodaj do miski.
ok 200 g banana
Wszystkie składniki zmiksuj - tylko do momentu zniknięcia grudek.
Przelej ciasto do tortownicy.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 150 stopni (góra/dół) przez 1,5 godziny (środek ciasta po poruszeniu foremką, nie może się ruszać).
Po tym czasie wyłącz piekarnik, drzwiczki uchyl i pozostaw sernik w środku do zupełnego wystudzenia.
Wystudzone ciasto włóż do lodówki i schłodź przez kilka godzin - a najlepiej przez noc.
Jak zrobić krem śmietankowy na wierzch sernika
Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj, gdy będzie gęsta dodaj cukier puder oraz po łyżce serek mascarpone.
250 ml śmietany kremówki, 125 g serka mascarpone, 1 łyżka cukru pudru
Miksuj do momentu, aż masa będzie gęsta i bez grudek.
Wyłóż krem na sernik, posyp wierzch gorzkim kakao i wiórkami z czekolady (czekoladę wystarczy "obrać" nożykiem szczelinowym do obierania warzyw).