Drożdże rozkrusz, zasyp łyżeczką cukru i wymieszaj, aby drożdże się rozpuściły.
15 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru
Dodaj letnie mleko i wymieszaj, naczynie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
200 ml mleka
W dużej misce umieść mąkę, jajka i rozpuszczone masło, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto - w razie konieczności możesz dodać trochę mąki - jeśli ciasto będzie zbyt luźne.
45 g cukru, ok 500 g mąki pszennej, 50 g masła, 2 jajka
Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na 1,5 godziny w ciepłe miejsce - w międzyczasie odgazuj ciasto 2-3 razy poprzez uderzenie pięścią w środek ciasta.
Po wyrośnięciu wyjmij ciasto na podsypany mąką blat i ponownie krótko zagnieć.
Podziel ciasto na 5 równych części i uformuj z nich długie rulony.
Sklej je razem z jednego końca.
Jak zapleść chałkę?
Zapleć chałkę - zaplataj od skrajnych kawałków - kawałek z końca połóż na kawałku sąsiadującym, a następnie przełóż pod następnym kawałkiem i zostaw na środku, powtórz czynność z ostatnim kawałkiem z drugiej strony.
Powtarzaj przekładanie do końca długości kawałków, na koniec dokładnie sklej wszystkie kawałki.
Chałkę przełóż ostrożnie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i przykryj ściereczką - odstaw do napuszenia na około 30 minut.
Jak zrobić kruszonkę na chałkę
W tym czasie przygotuj kruszonkę - masło zmieszaj z mąką i cukrem, zagnieć palcami.
50 g mąki pszennej, 2 łyżki cukru, 30 g masła
Chałkę posmaruj odrobiną mleka, albo roztrzepanym jajkiem.
Wierzch posyp kruszonką.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra/dół) przez około 30-40 minut.