Drożdże rozkrusz, zasyp łyżeczką cukru, dodaj mleko i rozmieszaj - odstaw w ciepłe miejsce.
10 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 250 ml mleka
W dużej misce umieść mąkę, żółtka, rozpuszczone i przestudzone masło, sól i wanilię, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto - w razie potrzeby możesz dodać trochę mąki lub mleka.
ok 400 g mąki pszennej, 1 łyżka ekstraktu waniliowego, 3 żółtka, 30 g cukru, 1 szczypta soli, 60 g masła
Im dłużej będziesz wyrabiać ciasto, tym oponki będą delikatniejsze - ja wyrabiałam ciasto mikserem przez około 20 minut.
Po wyrobieniu przykryj miskę z ciastem ściereczką kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - na około 1-1,5 godziny.
Po wyrośnięciu ciasto wyjmij na posypany mąką blat i ponownie wyrób ciasto - w razie konieczności dodając trochę mąki.
Ciasto rozwałkuj na grubość około 1 cm.
Wykrawaj duże koła i wycinaj ich środki - ułóż obwarzanki na blaszce wyłożonej papierem, przykryj ściereczką i odstaw na około pół godziny aby się napuszyły.
W tym czasie rozgrzej olej w dużym i płaskim rondelku - do temperatury około 180 stopni - nie większej.
Smaż oponki na rumiano z obydwu stron, a gotowe odsącz na ręczniku papierowym.
Jak zrobić lukier czekoladowy:
Do miseczki wsyp cukier puder, dodaj gorzkie kakao oraz ekstrakt z wanilii (jak nie masz, to daj wodę) - wymieszaj, dodaj po łyżce mleko i zamieszaj - lukier ma być gęsty, ale płynny.
150 g cukru pudru, 27 g gorzkiego kakao, 2 łyżki mleka, 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Lukrem smaruj oponki, a na koniec udekoruj posypkami.