Cukier, glukozę i wodę umieść w niezbyt szerokim rondelku z grubym dnem, podgrzewaj mieszając od czasu do czasu do temperatury 130 stopni.
520 g cukru, 75 g glukozy, 170 g wody
Białka umieść w misie miksera i miksuj na wolnych obrotach - tak tylko do spienienia.
4 białka
Żelatynę namocz w odrobinie wody - tyle, żeby ją zakryła.
55 g żelatyny
Gdy syrop cukrowy osiągnie odpowiednią temperaturę (uważaj, aby się nie skarmelizował), to wlej go wąskim strumieniem do białek - zwiększ w trakcie obroty miksera.
Żelatynę podgrzej w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej i dodaj od razu do zaparzonych białek.
Miksuj całość jak bezę, aż białka będą bardzo gęste.
Dodaj aromat i zmiksuj.
aromat
Jeśli dodajesz barwnik, to wymieszaj go delikatnie łopatką.
opcjonalnie barwnik spożywczy
Spore naczynie żaroodporne - lub dwa - wysmaruj masłem i przelej masę.
Pozostaw do zastygnięcia.
Nożem pokrój masę na mniejsze kawałki - jeśli będzie się lepić, to możesz je obtoczyć w cukrze pudrze.