50gróżnokolorowych posypek (+ dodatkowo trochę do posypania po wierzchu)
czekolada(rozpuszczona - do dekoracji - opcjonalnie)
Instrukcja
Jak zrobić ciasteczka z posypką
Masło utrzyj z cukrem pudrem aż będzie białe, dodaj do niego jajko i żółtko oraz sok z cytryny.
150 g masła, 100 g cukru pudru, 1 jajko, 1 żółtko, sok z połowy cytryny
Do mąki - do 250 g - dodaj proszek do pieczenia i wsyp ją porcjami do masła - krótko zmiksuj.
250 - 300 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jeśli masa wydaje się zbyt rzadka to dosyp trochę mąki.
Wyłącz mikser, wsyp posypki i delikatnie wymieszaj łyżką.
50 g różnokolorowych posypek
Ręce zmocz lekko wodą, łyżeczką nabieraj porcje ciasta - brałam takie czuuubate łyżeczki i tocz z niego w dłoniach kulki.
Odkładaj kulki na przygotowaną blachę - nie musisz zostawiać jakoś specjalnie dużych odstępów.
Wierzch ciasteczek posyp dodatkowymi posypkami.
Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 10 minut - będą leciutko rumiane.
Po upieczeniu ostudź.
Możesz je udekorować zygzakami z rozpuszczonej czekolady - jeśli chcesz mieć kolorową czekoladę, to w kąpieli wodnej rozpuść białą czekoladę, dodaj do niej odrobinę barwnika spożywczego w żelu lub w proszku i dokładnie rozmieszaj.