100ggorzkiej czekolady((ewentualnej mlecznej, lub po połowie mieszanej))
trochęposiekanych orzeszków(- jeśli chcesz mieć masło orzechowe crunchy :))
Instrukcja
Jak zrobić domowe masło orzechowe z czekoladą
Orzeszki wrzuć na suchą patelnię i podpraż kilka minut - zamieszaj od czasu do czasu.
170 g niesolonych orzeszków ziemnych
Przestudź.
Zmiksuj orzeszki blenderem, w trakcie dodawaj po trochu olej rzepakowy - tyle aby masa miała ładną, kremową konsystencję - im dłużej będziesz miksować, tym masa będzie gładsza, więc nie dawaj od razu całego oleju.
około 1-2 łyżek oleju rzepakowego
W międzyczasie rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę.
100 g gorzkiej czekolady
Lekko przestudź, dodaj do masła i dokładnie wymieszaj.
Możesz dodatkowo dodać do masła posiekane orzeszki :)