Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Smaller
Normal
Larger
Brzoskwiniowe ciasto w słoiku przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pyszny deser owocowy z kruszonką pieczony w indywidualnych foremkach.
5
z
3
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
20
minut
minut
Czas wykonania
30
minut
minut
Czas całkowity
50
minut
minut
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
4
Wyposażenie
4 żaroodporne foremki - słoiczki, kokilki, foremki silikonowe
Składniki
składniki na kruszonkę do deseru
150
g
mąki pszennej
(- 1 szklanka)
100
g
miękkiego masła
100
g
cukru
(- pół szklanki)
0,5
łyżeczki
cynamonu
składniki na owoce do deseru
2
brzoskwinie
( - w sumie o wadze około 250 g)
100
g
jagód
(lub borówek)
2
łyżki
cukru
1
łyżka
mąki ziemniaczanej
0,5
łyżeczki
cynamonu
łyżka
soku z cytryny
migdały
( lub orzechy - posiekane )
Instrukcja
Jak zrobić ciasto z brzoskwiniami w słoiczkach
Składniki kruszonki zagnieć razem tworząc grudkowate ciasto.
150 g mąki pszennej,
100 g miękkiego masła,
100 g cukru,
0,5 łyżeczki cynamonu
Brzoskwinie pokrój w kostkę, dodaj jagody.
2 brzoskwinie
Do owoców dodaj cukier, mąkę, cynamon i sok z cytryny - wymieszaj.
2 łyżki cukru,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
0,5 łyżeczki cynamonu,
łyżka soku z cytryny
Na dno słoiczków (około 4 sztuki) wyłóż mniej więcej połowę kruszonki i lekko ją dociśnij.
Nałóż owoce i przykryj resztą kruszonki.
Wierzch możesz dodatkowo posypać posiekanymi migdałami lub orzechami.
migdały
Ciasta piecz w 190 stopniach (góra/dół) przez około 30 minut.
Po upieczeniu lekko ostudź - uważaj, bo słoiki będą gorące.
Podawaj na ciepło z lodami.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowa kluczowe
ciasto z brzoskwiniami
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!