Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Smaller
Normal
Larger
Pieczone placki ziemniaczane przepis
Wypieki Beaty
Przepis na lżejsze pieczone w piekarniku placki ziemniaczane.
4
z
10
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
30
minut
minut
Czas wykonania
25
minut
minut
Czas całkowity
55
minut
minut
Danie
Obiad
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
4
Składniki
składniki na placki ziemniaczane z piekarnika
1
kg
ziemniaków
0,5
dużej cebuli
(lub jedna mała)
1
ząbek
czosnku
2
łyżki
śmietany
( lub jogurtu naturalnego)
2
jajka
(rozmiar L)
3
czubate łyżki
mąki ziemniaczanej
1
płaska łyżeczka
soli
0,5
łyżeczki
czarnego pieprzu
Instrukcja
Jak zrobić pieczone placki ziemniaczane z piekarnika
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o średnich oczkach (tak aby uzyskać cienkie wiórki, a nie papkę).
1 kg ziemniaków
Na tej samej tarce zetrzyj również cebulę, czosnek przeciśnij przez praskę.
0,5 dużej cebuli,
1 ząbek czosnku
Ziemniaki odciśnij dłońmi, a wytworzoną wodę wylej.
Do ziemniaków dodaj śmietanę, jajka, mąkę i przyprawy, dokładnie wymieszaj.
2 łyżki śmietany,
2 jajka,
3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej,
1 płaska łyżeczka soli,
0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
Piekarnik ustaw na termoobieg i temperaturę 180 stopni (jeśli pieczesz tylko góra/dół ustaw temperaturę 190 stopni).
Dwie duże blachy z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
Łyżką nabieraj duże porcje ziemniaków - każdą dodatkowo odciśnij przyciskając masę do boku miski.
Nakładaj ziemniaki na blachę tworząc okrągłe placki.
Piecz placki przez około 20-25 minut - aż będą ładnie rumiane.
Mniej więcej w połowie pieczenia zamień blachy miejscami.
Placki podawaj na ciepło.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowa kluczowe
placki ziemniaczane
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!