barwniki spożywcze( w żelu lub w proszku - niebieski, różowy lub fioletowy)
Instrukcja
Jak zrobić waniliowe babeczki
Masło zmiksuj z cukrem na puszystą, białą masę.
110 g masła, 150 g cukru
Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i solą.
220 g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 szczypta soli
Do masła dodaj pojedynczo jajka na zmianę z łyżką mąki.
2 jajka
Dodaj ekstrakt z wanilii lub cukier z wanilią oraz połowę pozostałej mąki - krótko zmiksuj.
1 łyżka ekstraktu z wanilii
Dodaj jogurt i resztę mąki - zmiksuj tylko do połączenia składników.
120 ml jogurtu naturalnego
Nałóż ciasto do przygotowanych papilotek - nie rosną mocno, więc możesz nałożyć prawie do pełna.
Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 20 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostudź.
Jak zrobić krem mascarpone z białą czekoladą
Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
400 g białej czekolady
Mascarpone lub twaróg krótko zmiksuj, aby zmiękło, dodaj rozpuszczoną czekoladę i energicznie wymieszaj.
1 kg serka mascarpone
Podziel krem na dwie części - do jednej dodaj trochę niebieskiego barwnika - tyle aż kolor będzie "zadowalający", a do drugiej fioletowego lub różowego barwnika (użyłam różowy).
barwniki spożywcze
Przygotuj duży worek cukierniczy z tylką o kształcie zamkniętej gwiazdy.
Worek połóż bokiem na blacie i posmaruj jedną ściankę jednym kremem, na wierzch nałóż warstwę drugiego kremu - powtórz czynności, aż worek będzie pełny, lekko wstrząśnij zawartością aby krem się ułożył.
Jak zrobić babeczki jak hortensje
Wyciskaj z kremu małe kwiatki na powierzchni babeczki - zobacz film, który nakręciałam :)
Jeśli krem zacznie się rozpływać od ciepła twoich rąk, to schłodź go krótko w lodówce i dopiero wtedy kontynuuj dekorowanie babeczek.
Babeczki przechowuj w lodówce, przed podaniem ociepl je w temperaturze pokojowej przez około pół godziny.