Ciasteczka zmiksuj razem z orzeszkami na drobny proszek, dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj (jeśli masa nie chce się lepić, to dodaj odrobinę masła).
150 g ciasteczek, około 60 g masła
Okruszkami wylep dno i boki tortownicy o średnicy 22 cm.
Tortownicę wstaw do lodówki.
Jak zrobić orzechowy sernik z masłem orzechowym
W dużej misie umieść twaróg, masło orzechowe, cukier, kremówkę i jajka - krótko zmiksuj - tylko do połączenia składników.
1 kg twarogu, 200 g masła orzechowego, 100 ml śmietany kremówki, 200 g cukru, 4 jajka
Masę wylej na spód z ciasteczek.
Na wierzchu możesz nałożyć łyżeczką kleksy z masła orzechowego (ja tu już użyłam masło z kawałkami orzeszków).
Piecz ciasto w 150 stopniach (góra/dół) przez 1,5 godziny (aż środek będzie wyglądał na dopieczony - nie będzie się ruszał przy potrząsaniu foremką) - jeśli używasz rzadszego twarogu, to możliwe, że sernik będzie się musiał dłużej piec.
Po upieczeniu wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i poczekaj aż sernik ostygnie.
Schłodź ciasto w lodówce przez przynajmniej 4 godziny - a najlepiej przez noc.
Jak zrobić orzeszki w karmelu do sernika
W rondelku podgrzej cukier, masło i miód - do momentu aż cukier się rozpuści, a masa nabierze ładny karmelowy kolor.
100 g cukru trzcinowego, 60 g masła, 40 g miodu
Ostrożnie wlej śmietankę i dokładnie wymieszaj.
125 ml śmietany kremówki
Wsyp orzeszki - wymieszaj.
100 g solonych orzeszków ziemnych
Poczekaj aż masa lekko zgęstnieje i wtedy polej nią wierzch sernika.