Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Smaller
Normal
Larger
Zdrowe orzechowe batoniki przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pyszne batoniki z orzechami i bakaliami.
4.50
z
14
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
30
minut
minut
Czas wykonania
20
minut
minut
1
hour
godz
Czas całkowity
1
hour
godz
50
minut
minut
Danie
Deser
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
20
Wyposażenie
Forma do pieczenia o wielkości około 24/24 cm.
Składniki
składniki na orzechowe batoniki
110
g
miodu
1
łyżka
ekstraktu z wanilii
(- opcjonalnie)
40
g
mielonych migdałów
1
szczypta
soli
1
łyżka
masła orzechowego
200
g
orzechów
((użyłam mieszanki - włoskie, laskowe, nerkowca, brazylijskie))
30
g
rodzynek
30
g
suszonej żurawiny
50
g
ziaren słonecznika
Instrukcja
Jak zrobić orzechowe batoniki w domu
Rozpuść razem w rondelku miód, masło orzechowe, ekstrakt z wanilii i mielone migdały.
110 g miodu,
1 łyżka ekstraktu z wanilii,
1 łyżka masła orzechowego,
40 g mielonych migdałów
Orzechy posiekaj lub krótko zmiksuj.
200 g orzechów
Dodaj orzechy, rodzynki, żurawiny i słonecznik do masy miodowej - dokładnie wymieszaj.
200 g orzechów,
30 g rodzynek,
30 g suszonej żurawiny,
50 g ziaren słonecznika
Foremkę o wielkości około 24/24 cm wyłóż papierem do pieczenia, przełóż do niej masę, rozprowadź równą warstwą i lekko ugnieć.
Piecz masę w 150 stopniach (tryb góra/dół) przez około 20 minut.
Po upieczeniu ostudź, a następnie schłodź w lodówce przez kilka godzin.
Ostrym nożem pokrój masę na batoniki.
Jeśli chcesz je przechowywać, to najlepiej każdy batonik zawiń w folię spożywczą lub aluminiową.
Batoniki najlepiej przechowywać w lodówce, aby nie miękły.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowa kluczowe
domowe batoniki, orzechowe batony
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!