Z podanych składników szybko zagnieć ciasto - jeśli masz problem z uformowaniem ciasta, to dodaj po trochu zimnej wody.
300 g mąki pszennej, 150 g masła, 1 jajko, 50 g cukru pudru, zimna woda
Ciasto uformuj w kulę, zawiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez około 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto wyjmij i rozwałkuj cienko na blacie podsypanym mąką.
Wyłóż ciastem przygotowaną foremkę do tarty o średnicy 24-26 cm, odkrój nadmiar ciasta (możesz do wykorzystać do upieczenia małych ciasteczek, upiec korpusiki do babeczek, albo zamrozić i wykorzystać przy następnej okazji :)).
Formę z ciastem wstaw do lodówki i w czasie schładzania podgrzej piekarnik do 180 stopni (tryb góra/dół).
Schłodzone ciasto przykryj papierem do pieczenia i dociąż grochem, fasolą lub kulkami ceramicznymi do pieczenia.
Podpiecz ciasto przez 15 minut, po tym czasie zdejmij papier z obciążeniem i piecz spód przez kolejne 10 minut - do zrumienienia.
W czasie gdy spód się piecze przygotuj krem - zmiksuj razem wszystkie składniki, a następnie przelej przez sito, aby pozbyć się kawałków z cytryny i ewentualnych pestek.
250 ml śmietany kremówki, 2 jajka, 3 żółtka, 100 g cukru pudru, 120 ml soku z cytryny
Wylej masę na podpieczony spód.
Zmniejsz temperaturę piekarnika do 140 stopni i piecz tartę przez około pół godziny - aż krem przestanie być płynny.
Po upieczeniu tartę wystudź.
Jak zrobić bezę do tarty cytrynowej
Białka zmiksuj ze szczyptą soli, aż będą sztywne, dodaj do nich po trochu cukier i miksuj aż zupełnie się rozpuści - nie będzie czuć kryształków.
2 białka, 100 g cukru kryształu
Dodaj ocet i krótko zmiksuj.
1 łyżeczka octu
Bezę przełóż do rękawa cukierniczego, albo do mocnego woreczka z odciętym rogiem.
Wyciśnij małe beziki na tarcie, a następnie krótko je opal palnikiem (jeśli nie masz palnika, to możesz tartę wstawić na kilka minut do piekarnika - pod górną grzałkę - nagrzanego do temperatury180 stopni).