Daktyle pokrój na mniejsze kawałki, włóż do rondelka, zalej szklanką wody i gotuj, aż daktyle zmiękną i się rozpadną.
20 daktyli
Do miękkich daktyli dodaj sodę i wymieszaj (masa się spieni), zmiksuj całość, aby była w miarę gładka, dodaj masło pokrojone w kawałki i mieszaj aż się rozpuści.
1 łyżeczka sody oczyszczonej, 125 g masła
Dodaj do masy syrop klonowy i wymieszaj.
3/4 szklanki syropu klonowego
Kakao zmieszaj z mąką i szczyptą soli.
3/4 szklanki gorzkiego kakao
Puree z daktyli przełóż do misy miksera, dodaj mąkę, jajka i krótko zmiksuj.
3/4 szklanki mąki jaglanej, 2 jajka
Jeśli masz, to dodaj nasiona chia i krótko wymieszaj.
0,5 szklanki nasion chia
Przełóż masę do foremki o wielkości około 22/22 cm.
Piecz w 160 stopniach przez około 25-30 minut (do suchego patyczka).
Po upieczeniu przestudź.
Dżem malinowy przełóż do rondelka i podgrzej.
375 g dżemu malinowego
Żelatynę zalej wodą - trochę ponad poziom żelatyny, zamieszaj, a gdy napęcznieje podgrzej krótko w mikrofalówce, aby żelatyna się rozpuściła.
5 g żelatyny
Dodaj żelatynę do gorącego dżemu i wymieszaj.
Wyłóż dżem na brownie i schłodź przez około 2 godziny w lodówce.