Z masła, margaryny, cukru, mąki, proszku do pieczenia i jajek wyrób ciasto, dodaj po trochu zimną wodę - do kilku łyżek - tylko tyle, aby ciasto dało się ładnie połączyć.
100 g masła, 50 g margaryny, 300 g mąki pszennej, 50 g cukru, 2 jajka, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Rozwałkuj ciasto na wielkość foremki (około 20/30 cm) i wylep nim przygotowaną foremkę (najlepiej wyłożoną papierem do pieczenia).
Popiecz ciasto przez 10 minut w 200 stopniach (góra/dół).
Jak zrobić masę budyniową do ciasta
Odlej niepełny kubek mleka, resztę zagotuj razem z cukrem.
1 litr mleka, 8 łyżek cukru
W odlanym mleku rozmieszaj budynie, dodaj je do mleka i energicznie mieszaj, aż budyń zgęstnieje (jeśli przygotowujesz go wcześniej, to gorący budyń przykryj kawałkiem foli spożywczej, tak aby dotykała powierzchni).
3 budynie
Masę budyniową wyłóż na podpieczony spód.
Jak zrobić masę kokosową do ciasta
Białka ubij na sztywną pianę, dodaj po trochu cukier i miksuj aż masa będzie biała i lśniąca (podobnie jak przygotowuje się bezę).
100 g cukru, 2 białka
Do gotowej piany dodaj żółtka, wiórki kokosowe i rozpuszczone masło - krótko zmiksuj na niskich obrotach.
200 g wiórek kokosowych, 100 g masła, 2 żółtka
Wyłóż masę na masę budyniową.
Piecz ciasto w piekarniku rozgrzanym do180 stopni (w trybie góra dół) przez około 40-50 minut.
Po upieczeniu ostudź.
Przed podaniem możesz dodatkowo posypać ciasto cukrem pudrem.