Foremkę dokładnie owiń folią aluminiową - najlepiej użyć przynajmniej trzy warstwy folii.
Masło rozpuść razem z mlekiem, dodaj do twarogu i zmiksuj do połączenia składników - odstaw do wystudzenia.
50 g masła, 100 ml mleka, 250 g twarogu
Do masy twarogowej dodaj mąki, sól, żółtka i sok z cytryny (lub aromat) i zmieszaj.
6 żółtek, 60 g mąki pszennej, 20 g mąki ziemniaczanej, 1 łyżka soku z cytryny, 1/4 łyżeczki soli
Białka zmiksuj na sztywno, dodaj porcjami cukier i miksuj, aż białka będą białe i lśniące, a cukier się rozpuści, dodaj mąkę ziemniaczaną i krótko połącz.
140 g cukru, 6 białek, 0,5 łyżeczki ziemniaczanej
Dodaj białka porcjami do masy twarogowej, delikatnie wymieszaj.
Przełóż masę do przygotowanej foremki o średnicy 22 cm.
Ustaw foremkę na głębokiej blaszce, wlej na blachę wrzącą wodę.
Piecz w 150 stopniach (góra/dół) przez około 80 minut (środek ciasta nie może być ruchomy).
Po upieczeniu wyłącz piekarnik, delikatnie uchyl drzwiczki i pozostaw sernik w piekarniki aż do wystygnięcia.
Schłodź sernik przez kilka godzin (a najlepiej przez noc) w lodówce.