Płatki lekko ostudź, a następnie wyłóż nimi dno tortownicy o średnicy 22 cm.
Podpiecz spód przez 10 minut w 180 stopniach (góra/dół), a po upieczeniu lekko ostudź.
Jak zrobić sernik pomarańczowy:
Wszystkie składniki umieść w misie miksera i krótko zmiksuj - do połączenia składników.
600 g twarogu sernikowego, 3/4 szklanki cukru, 3/4 szklanki gęstego jogurtu, skórka starta z jednej dużej pomarańczy, sok z połowy dużej pomarańczy, 4 jajka, 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wyłóż masę na podpieczony spód.
Obniż temperaturę piekarnika do 150 stopni (góra/dół) i piecz ciasto przez około 70 minut, po upieczeniu wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw sernik do wystudzenia.
Schłodź sernik przez kilka godzin lub przez noc w lodówce.