0,5 łyżeczkisoli((sól ograniczamy, więc jeśli lubisz słone pieczywo, to możesz dać odrobinę więcej))
ewentualnie ziarenka
Instrukcja
Jak zrobić bułki na zakwasie
W misie miksera umieść zakwas, mąkę, sól i mleko - wyrób ciasto (jeśli ciasto jest zbyt gęste, to możesz dodać trochę więcej mleka).
50 - 100 g dobrego zakwasu, ok 200 g mąki pszennej, 0,5 łyżeczki soli, 100 ml mleka
Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia - może to potrwać nawet kilka godzin jeśli zakwas słabo pracuje - jeśli miskę wstawisz do ciepłego piekarnika (z temperaturą około 30 stopni), to wyrastanie będzie szybsze.
Wyrośnięte ciasto zagnieć, a następnie uformuj bułeczki i odstaw ponownie do wyrośnięcia.
Przez pieczeniem każdą bułeczkę możesz lekko naciąć ostrym nożem, albo posypać ziarenkami.
Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 20 minut.
Po upieczeniu ostudź.
Notatki
Ilość bułeczek zależy od tego jak duże je zrobisz.Dostałam wskazówki od czytelnika i ilość zakwasu można zmniejszyć o połowę - wtedy bułeczki będą miały "lżejszy" smak.