Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Notatki
Smaller
Normal
Larger
Mleko migdałowe przepis
Wypieki Beaty
Przepis na proste domowe mleko roślinne z migdałów.
5
z
5
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
30
minut
minut
12
hours
godz
Czas całkowity
12
hours
godz
30
minut
minut
Danie
Napoje
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
1
litr
Składniki
składniki na mleko migdałowe
1
szklanka
migdałów
((mogą być nieblanszowane))
3
szklanki
wody
((750 ml) )
miód
(lub cukier do posłodzenia - ewentualnie )
Instrukcja
Jak zrobić domowe mleko migdałowe
Migdały włóż do miski, zalej wodą i odstaw na noc na nasiąknięcia.
1 szklanka migdałów,
3 szklanki wody
Rano zlej wodę do drugiej miski, a migdały przepłucz świeżą wodą.
Włóż je znowu do zlanej wody i zmiksuj (mój blender w zupełności sobie z tym poradził).
Duże sitko wyłóż warstwą gazy, albo pieluchą tetrową i przelej przez nie masę migdałową, na koniec dokładnie odciśnij migdały.
Zmielone migdały odstaw do osuszenia - potem możesz wykorzystać je do wypieków, a mleko przelej do słoiczka.
Możesz też w razie potrzeby odrobinę dosłodzić mleko.
miód
Możesz przechować je w lodówce do 3 dni.
Notatki
Z tej porcji otrzymasz około 750 ml mleka migdałowego.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowa kluczowe
mleko z migdałów, napój migdałowy
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!