200 g mąki pszennej, 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej, 175 g cukru
W drugiej misce zmieszaj jogurt, masło i jajka.
100 g jogurtu greckiego, 3 jajka, 175 g masła
Dodaj mokre składniki do suchych i krótko wymieszaj.
Owoce oprósz lekko mąką.
Do przygotowanej dużej foremki keksowej (długa na mniej więcej 30 cm - o pojemności około 900 g) wyłóż połowę ciasta, na wierzchu ułóż połowę owoców, wyłóż resztę ciasta i resztę owoców.
około 150 g owoców
Piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (góra/dół) przez około godzinę - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto ostudź.
Jak zrobić lukier malinowy do ciast
Maliny zmiksuj z 1-2 łyżeczkami cukru pudru (jeśli używasz mrożone maliny, to nie musisz ich wcześniej rozmrażać).
około 50 g malin, 150 g cukru pudru
Dodaj zmiksowane maliny do pozostałego cukru pudru i wymieszaj.
Jeśli lukier wydaje się zbyt gęsty, to możesz dodać do niego odrobinę mleka.