Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Smaller
Normal
Larger
Donaty cytrynowo-makowe przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i proste pieczone oponki cytrynowe z niemielonym makiem i słodkim lukrem na wierzchu.
5
z
2
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
15
minut
minut
Czas wykonania
10
minut
minut
Czas całkowity
25
minut
minut
Danie
Deser
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
12
Wyposażenie
Foremka do pieczenia oponek
Składniki
Składniki na donaty cytrynowe z makiem
190
g
mąki pszennej
(- 1 i 1/4 szklanki )
1 i 1/4
łyżeczki
proszku do pieczenia
0,5
łyżeczki
soli
3
łyżki
suchego maku
(niemielonego )
75
g
cukru pudru
(- pół szklanki)
1
łyżka
startej skórki z cytryny
((mniej więcej skórka z jednej małej cytryny))
1
łyżeczka
wanilii
60
ml
mleka
1
jajko
(rozmiar L)
40
g
masła
(rozpuszczonego )
składniki na lukier do oponek
150
g
cukru pudru
(- 1 szklanka)
sok
(z połowy cytryny - do konsystencji)
Instrukcja
Jak zrobić donaty cytrynowe z makiem
Zmieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia, sól i mak.
190 g mąki pszennej,
1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
0,5 łyżeczki soli,
3 łyżki suchego maku
Jajko utrzyj z cukrem, dodaj skórkę z cytryny i rozpuszczone masło.
75 g cukru pudru,
1 łyżka startej skórki z cytryny,
1 jajko,
40 g masła
Dodaj mąkę i mleko - krótko wymieszaj - najlepiej tylko łyżką.
60 ml mleka
Nałóż ciasto do przygotowanej foremki.
Piecz w 180 stopniach (góra-dół) przez około 10-12 minut.
Po upieczeniu ostudź.
Z cukru pudru i soku z cytryny przygotuj lukier, posmaruj nim pączki.
150 g cukru pudru,
sok
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowa kluczowe
oponki cytrynowe, pieczone oponki
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!