Drożdże rozkrusz, zasyp cukrem i zalej odrobiną wody - wymieszaj.
15 g drożdży, 1 łyżeczka cukru
W dużej misie umieść obydwie mąki i sól, dodaj rozczyn drożdżowy oraz wodę.
1,5 szklanki mąki pszennej, 1,5 szklanki mąki pszennej, 1 łyżeczka soli, 300 ml wody
Zagnieć ciasto - ja użyłam miksera z hakiem.
Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut.
Po tym czasie wyjmij ciasto na wysypany mąką blat i krótko zagnieć.
Rękoma spłaszcz ciasto tworząc placek, zwiń podobnie jak roladę.
Przełóż chleb na blaszkę.
Jeśli masz czas, to możesz jeszcze przykryć chleb i pozwolić mu wyrosnąć przez około 20 minut.
Blachę z chlebem wstaw do zimnego! piekarnika - wtedy chleb będzie miał jeszcze chwilę na podrośnięcie (jeśli pieczesz chleb w garnku, to możesz go od razu wstawić do nagrzanego piekarnika - czas pieczenia zostaje bez zmian - wtedy przez 30 minut piecz chleb z przykrywką, potem zdejmij pokrywkę i podpiecz chleb przez kolejne 15 minut).
Ustaw temperaturę piekarnika na 190 stopni (tryb góra/dół) i piecz około 40-45 minut - aż chleb będzie rumiany.