Rozpuść czekoladę razem z masłem - możesz to zrobić w mikrofalówce lub w rondelku - wtedy najpierw podgrzej samo masło i dodaj do niego połamaną czekoladę.
100 g czekolady, 100 g masła
Jajko i żółtka zmiksuj z cukrem na puszystą, jasną masę.
1 jajko, 2 żółtka, 100 g cukru
Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia
75 g mąki pszennej, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Do jajek dodaj przestudzoną czekoladę, mąkę i jogurt, zmiksuj do połączenia składników.
około 60 g jogurtu naturalnego
Przełóż ciasto do papilotek.
Piecz babeczki w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (tryb góra/dół) przez około 20 minut - do suchego patyczka.
Jak zrobić czekoladową polewę do babeczek
Rozpuść razem czekoladę i śmietanę kremówkę.
100 g czekolady, 4-5 łyżek śmietany kremówki
Posmaruj czekoladą przestudzone babeczki.
Jak zrobić piankę bezową do babeczek smores
Ubij białka na sztywno, dodaj stopniowo cukier i ubijaj aż beza będzie gładka i lśniąca.
2 białka, 80 g cukru
Nałóż białka na babeczki i opiecz lekko palnikiem (jeśli nie masz palnika, to włącz górną grzałkę piekarnika - może być funkcja grill, wstaw babeczki do piekarnika i podpiecz kilka minut).
Notatki
Możesz zrobić prostą wersję babeczek - przed pieczeniem na każdej babeczce połóż po kostce czekolady. Piecz 15 minut w 180 stopniach, po tym czasie połóż na każdej babeczce dużą piankę marshmallows i przełóż babeczki trochę wyżej. Piecz przez około 5-7 minut - aż pianka się lekko zrumieni.