Z drożdży, cukru i mleka zrób rozczyn - wszystko razem wymieszaj, aż drożdże się rozpuszczą, a następnie miseczkę przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 20-30 minut.
15 g świeżych drożdży, łyżeczka cukru, 100 ml mleka
W dużej misce umieść pozostałe składniki ciasta, dodaj rozczyn drożdżowy i zagnieć ciasto.
250 g mąki, 1 jajko, 50 g masła, 0,5 łyżeczki soli
Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - na około godzinę.
sos pomidorowy:
Pomidory wyjmij z puszki na patelnię i podgrzewaj razem z czosnkiem, aż odparuje płyn, a pomidory się rozpadną.
1 puszka pomidorów, 1-2 ząbki czosnku
Dopraw do smaku solą, pieprzem, bazylią i oregano.
sól i pieprz, bazylia i oregano
wykończenie:
Szpinak wyłóż na patelnię (jeśli był mrożony, to go najpierw odciśnij z nadmiaru wody), podsmaż go krótko, dopraw do smaku solą i pieprzem (możesz też dodać czosnek :)).
200 g szpinaku
Rozgrzej mocno piekarnik (najlepiej razem z blachą, albo z kamieniem do pieczenia pizzy) - mocno to przynajmniej do 250 stopni.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjmij je na blat i ponownie zagnieć.
Jeśli chcesz mniejsze pizze to podziel ciasto na części.
Każdą lekko rozwałkuj - na grubość max 1 cm.
Posmaruj pizzę sosem pomidorowym.
Posyp tartą mozzarellą.
mozzarella
Wyłóż na wierzch szpinak i połóż kawałki szynki.
szynka
Ostrożnie przełóż pizzę do nagrzanego piekarnika.
Na około 7-8 minut przed końcem pieczenia wbij na pizzę jajka (tyle ile lubisz :)).